Waarom het goed is dat Trump uit het klimaatakkoord stapt
Het is nog even wachten op de officiële bevestiging, maar het ziet ernaar uit dat president Trump de stekker uit de Amerikaanse onderschrijving van het klimaatakkoord van Parijs gaat trekken. Het is nieuws waar in mijn westerse, in global warming gelovende filterbubbel geschokt op werd gereageerd, want hoe moet het nu verder met de toekomst van de wereld? Simpel: zonder Trump. Graag zelfs.
De tekst gaat verder onder de foto.
Melania en Donald Trump (Foto: AFP, Brendan Smialowski)
Het lijkt een een-tweetje dat Ajax goed had kunnen gebruiken in de finale van de Europa League: Merkel speecht dat wij Europeanen moeten leren wennen aan een wereld waarin de Amerikanen geen nut meer voor ons hebben, en een dag later melden Amerikaanse media dat Trump de ondertekening van het klimaatakkoord in wil trekken. De VN vinden het een slecht idee, zijn dochter vindt het een slecht idee, maar Trump doet waar hij zin in heeft. De nieuwe realiteit van Merkel wordt ons meteen in het gezicht gedrukt: de VS, daar heb je niks meer aan.
Tekst loopt door onder video.
Angela Merkel zegt dat Europa haar toekomst in eigen handen moet nemen.
Het is een flinke tegenslag voor het tegengaan van klimaatverandering dat de op één na grootste vervuiler ter wereld niks wil veranderen aan hoe het nu gaat, en zelfs het gebruiken van méér fossiele brandstof overweegt. Maar de grootste vervuiler op aarde, China, doet nog steeds mee, en ook het bedrijfsleven staat in belangrijke mate niet aan de kant van Trump.
Volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, is het voor het klimaatakkoord misschien wel een zegen dat Trump niet meer meedoet. "Trump loopt op dit moment zo'n beetje alle processen te verstieren," zei ze woensdag op Radio 4. "Misschien kan hij zich er maar beter even vier jaar niet mee bemoeien, dan dat hij er wel bij blijft zitten en ook de rest van de wereld omlaag trekt."
Trump aan de zijlijn draagt bij aan de opwarming van de aarde, en vertraagt daarmee het bereiken van een oplossing voor de problemen rond het klimaat. Maar Trump die mee mag praten is ook nog eens een vertragende factor voor alle landen die wél aan de slag willen.
America first? Be our guest.
Nu je er toch bent…
…hebben we een verzoek. Steeds meer mensen lezen de artikelen op brainwash.nl, zijn geabonneerd op onze nieuwsbrief en podcast, kijken en luisteren naar onze programma’s op radio en televisie. Brainwash behandelt de grote vragen van nu. Om dat te kunnen blijven doen, hebben we jouw steun nodig.
We leven in een tijd van extremen. Een tijd waarin media vooral oog hebben voor tegenstellingen en conflict, terwijl de werkelijkheid vaak veel genuanceerder is. Brainwash helpt je om je kaders zelf in te kleuren. We geven geen pasklare antwoorden, maar onverwachte inzichten en vooral veel stof tot nadenken.
Brainwash is onderdeel van omroep Human. Zonder Human, geen brainwash.nl, geen nieuwsbrief, geen podcast, geen… Nou ja, je krijgt het idee. Word dus nu vriend van Human, dat kan al vanaf 7,50 euro per jaar − het duurt maar een paar minuten. Dankjewel!
Ja, ik word vriend van Human
Het klimaatprobleem is moeilijk aan te pakken, maar het kan
